Grote spelers zoals Google en Yahoo nemen, stappen om de risico’s van phishingmails te minimaliseren. Ze passen het beleid aan over wie gemachtigd is om e-mails namens jouw domein te verzenden. Met domein of domeinnaam bedoelen we je website adres, zonder www of alles achter de @ van je mailadres.
Het doel? Voorkomen dat criminelen jouw domeinnaam en e-mailadres misbruiken voor phishingmails. Top! Maar het betekent ook dat je jouw domeininstellingen moet aanpassen om te voorkomen dat anderen via jouw domein e-mails kunnen verzenden. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je zelf nog steeds e-mails kunt verzenden via een mailprogramma. Dit is waar technologieën zoals DMARC, DKIM en SPF van pas komen. Ze helpen je om de integriteit van je e-mails te waarborgen, zodat je veilig en betrouwbaar kunt communiceren zonder het risico op misbruik van jouw domeinnaam en e-mailadres.
Hoe werken ze en hoe beveiligen ze je online communicatie?
- DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance): DMARC is een supersterke geheime code voor e-mails om te controleren dat die echt van jou komt. Het vertelt de ontvangen of een e-mail echt van jouw domeinnaam komt of iemand probeert te doen alsof dat van jou komt. De bedoeling is dat jouw e-mails niet nagemaakt kunnen worden door cybercriminelen.
- DKIM (DomainKeys Identified Mail): DKIM is een soort digitale handtekening voor e-mails. DKIM voegt een speciale code aan elke e-mail toe om te bewijzen dat de e-mail echt van jouw domeinnaam komt en niet vervalst is.
- SPF (Sender Policy Framework): SPF is als een toegangscontrole voor e-mails. Het vertelt de ontvangen welke mailservers gemachtigd zijn om mail te versturen namens jouw domeinnaam, een boekhoudprogramma, mailprogramma, .. bijvoorbeeld. Een ontvanger kan dan zien of de mail wel écht afkomstig is van jou of niet.
Samengevat: DMARC beschermt je domein tegen namaak, DKIM voegt een digitale handtekening toe aan je e-mails, en SPF controleert wie namens jouw domeinnaam mails mag versturen. Met deze drie samen kun je ervoor zorgen dat je e-mails veilig en betrouwbaar zijn!
De meeste softwareprogramma’s (zoals mailchimp voor nieuwsbrieven) geven aan wat en hoe je dat best voor jouw domeinnaam kan aanpassen, maar zelf met dit instructies ziet dat er toch meteen erg technisch en een beetje Chinees uit. Contacteer ons gerust, onze klanten helpen we dat installeren.