Thuiswerk geldt ook voor criminaliteit

Ook criminelen passen zich aan het ‘nieuwe normaal’ aan en werken meer van thuis uit. Ook zij ontdekken daar de voordelen van en trachten op deze manier de kost te verdienen. Helaas, want dat betekent meer cybercriminaliteit. Concreet zijn er meer pogingen om servers aan te vallen, meer phishing mails (malafide mails om je pc te besmetten), maar ook pogingen om te phishen via andere media zoals whatsapp, skype of messenger en wordt de coronacrisis daarbij duchtig als lokmiddel gebruikt. In plaats van je een overzicht te geven van de huidige phishing mails, geven we je liever vijf tips die je helpen om ze zelf te herkennen. 

Tip 1: Neem je gevoel serieus

Krijg je een bericht via mail, whatsapp, facebook, messenger, skype, telefoon.. dat je niet helemaal vertrouwd, neem je wantrouwen dan serieus. Vaak zeggen mensen achteraf dat ze voelden dat er ‘iets niet in het snuitje was’. Neem je tijd. Pauzeer. Zoek concrete aanwijzingen om na te gaan of het bericht, de mail, het telefoongesprek congruent is met wat jij zou verwachten:

  • Klopt de ontvanger (juiste emailadres, persoon)?
  • Is het in juist Nederlands geschreven/verteld?
  • Gedraagt men zich zoals je zou verwachten (lay-out van de mail, gedrag van de website, vragen van de telefoniste, bericht op whatsapp, messenger, …)

Neem geen risico. Als een berichtje té kort is om 100% zeker te zijn dat het legitiem is, stel dan bijvragen.

Tip 2 : Doorgrond je twijfel

Als je twijfelt, zoek dan mogelijkheden om je twijfel op te heffen (of te beslissen dat het inderdaad over een malafide mail gaat). Bij een mail, kopieer een deel van het bericht en zoek het op in Google, de kans is groot dat anderen hier al over bericht hebben. Probeer bij een bericht of telefoon na te gaan of de persoon is, wie dat hij/zegt dat die is. Overwin je schroom om dat te doen, je hebt alle recht om even te checken of alles wel klopt. 

Tip 3 : Voor je iets download, vraag je af of je dat wel wilt

Veel berichten, mails of zelf telefonisten doen je surfen naar een website waar je iets moet downloaden. Vooraleer je dat doet, vraag je af of je dat wel wilt en of het geheel klopt. Recent circuleerde een mail van zogezegd het WHO omtrent Corona, klikte je op de link moest je iets downloaden. De officiële website van het WHO zou je dat nooit vragen. 

Tip 4 : Laat niet op je emoties inspelen

Vaak werken de berichten op je emoties. Mails die je aanzetten om op een link te klikken, doen dat met termen die inspelen op onze emoties. Nieuwsgierigheid, schaamte, de wil om geld te verdienen, liefde te vinden of de bereidwilligheid om anderen te helpen, er is totaal geen schroom of scrupules om daarop in te tunen. Maar dus niet met jou en niet vandaag. 

Tip 5 : Laat je niet opjagen

Bij cybercriminaliteit tracht men je snel te laten handelen. Hoe minder je nadenkt, hoe minder je kan twijfelen. Ze zullen je trachten op te jagen met onheilspellende berichten en je aanmanen om dat snel te doen, omdat het dringend, ernstig, levensbedreigend is of je misschien het aanbod van je leven zal missen. Het half uur dat je alles even wilt laten bezinken, informatie wilt opzoeken, zal het verschil niet maken. Als men je iets snel wilt doen beslissen, vraag je eerder af waarom. Uiteindelijk is het niet jouw probleem dat iemand anders iets snel wilt. Het aanbod dat men doet, zal binnen een half uur ook nog wel gelden. 
 

Thuiswerk geldt ook voor criminaliteit

ons kantoor

HolonCom bv
Diksmuidelaan 95
2600 Antwerpen-Berchem

+32 3 440 41 96



IT zonder zorgen met eenvoudige en betrouwbare oplossingen. De basis van IT ondersteuning is MyDesk waarbij je bureaublad overal beschikbaar is op een beveiligde computer, allemaal aan vaste prijzen. Hardware, ondersteuning van je kantoor, advies en bedrijfsspecifiekesoftware zijn optioneel. Daarnaast verzorgen we telefonie, maken we websites en helpen we je bij je software project